Björn Ranelid

Björn Ranelid är litteraturens Zlatan

Enligt förläggaren Eva Bonnier är Björn Ranelid litteraturens Zlatan.

1998 valdes Björn Ranelids språk till att ha utvecklat det svenska språket mest av alla Sveriges författare.

Den 17 maj år 1995 talade Björn Ranelid inför cirka 55000 människor från Lisebergs stora scen i Göteborg. Det lär vara publikrekord fram till idag.

Björn Ranelid har förmodligen talat inför fler människor i levande möten än någon annan svensk författare. Han har gjort fler än 3000 framträdanden sedan den litterära debuten år 1983. Ranelid har talat inför Nordeas kunder, Skandinaviska Enskilda Banken, Svensk Kapitalförvaltning, Danske Bank, Sip Nordic, Svenska Finansförbundet, Nybrobanken, Färs och Frosta Sparbank, Serberus.

Björn Ranelid har talat inför 15000 människor i Globen och framträtt vid två tillfällen på Sollidens stora scen på Skansen i Stockholm vid Valborgsmässoafton.
Han har talat i åtminstone femtio kyrkor i Sverige.

Björn Ranelid har medverkat i Stjärnorna på slottet, Lets Dance, Skavlan, På spåret, Babben, Kattis och Co, Fredrik och Filip, i sju av Malou von Siwers program och ytterligare cirka 100 program i alla Sveriges televisionskanaler. Han har varit sommarvärd i radions program 1 och programledare i radions program 4 och program 2.

Han har spelat fotboll i Malmö Fotbollförenings A-lag, Helsingborgs IF:s A-lag och Trelleborgs FF:s A-lag.

Björn Ranelid talar i ämnen och teman som utgår från fotboll, litteratur, poesi, det svenska språket, Jussi Björling, etik och moral, krig och kärlek, den svenska skolan.

På AkademikerKompetens den 9 april i Stockholm är temat ”Ordet är mäktigare än allting annat i världen”. Det handlar om ordets kraft, skönhet och universella betydelse.

Björn Ranelid  har skrivit böcker om författaren Stig Dagerman, mästersångaren Jussi Björling, byggnaden Turning Torso i Malmö och Malmö Fotbollförening. Han har gett ut böcker om Malmö, Södermalm i Stockholm och Österlen och medverkat i böcker om August Strindberg och en bok om hundar.

Han är krönikör i Dagens arbete och Skolvärlden och har skrivit i alla Sveriges stora tidningar. Han har varit adjunkt i filosofi och svenska i tolv år.

Björn Ranelid sitter i Utbildningsakademin.

För mer information eller bokning av Björn Ranelid, vänligen kontakta Mace Speakers telefon 08-22 20 10 eller info@macespeakers.se